“Περί ανεργίας και άλλων δαιμονίων…”


Όχι μόνο ευρύτερες διαστάσεις αλλά και νέο πρόσωπο έχει εκλάβει το φαινόμενο της φτώχειας και της ανεργίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στο 26,0%, έναντι 24,8% του προηγούμενου τριµήνου και 20,7% του αντίστοιχου τριµήνου του 2011. Συγκεκριμένα ο καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων έφτασε το 1.295.535, αυξημένος κατά 5,2% σε σχέση µε το προηγούμενο τρίµηνο και κατά 26,3% σε σχέση µε το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το ποσοστό της ανεργίας από 22,8% το 2011 εκτινάχτηκε στο 27,9% τα τέλη του 2012. Περιοχές της χώρας που στο παρελθόν θεωρούνταν προνομιούχες φαίνεται τώρα να πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη με το φαινόμενο να απλώνεται τόσο στο δυτικό τμήμα της, όσο και στις ανατολικές περιοχές της. Σε οικισμούς όπως η Πυλαία, η Θέρμη, η Καλαμαριά ακόμη και το Πανόραμα έχουν γίνει ήδη ορατά τα σημάδια της κρίσης, καθώς ολοένα και εντείνεται η εικόνα κλειστών ή προς ενοικίαση καταστημάτων και διαμερισμάτων. Επιχειρήσεις που ανθούσαν σε μέχρι πρότινος «ελίτ» περιοχές της Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

 Μαρτυρία συνεργάτη της ΑΡΣΙΣ σε θέματα κοινωνικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

H ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είναι ένας από τους έντεκα εταίρους, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, στην προσπάθεια που υλοποιείται μέσω της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Πέραν του συγκεκριμένου προγράμματος η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην παιδική προστασία, την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων που απειλούνται με αποκλεισμό.