Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη

 

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη είναι προαστιακός δήμος της πόλης της Θεσσαλονίκης με αστικό, ορεινό και θαλάσσιο τοπίο. Εκτείνεται από το όρος Χορτιάτης έως το Θερμαϊκό Κόλπο. Διαθέτει περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλους και μια μεγάλη σε μήκος αξιοποιήσιμη παραλιακή ζώνη. Στα γεωγραφικά του όρια εντάσσονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, ορεινές διαδρομές και πάρκα που αποτελούν το κύριο φυσικό περιβάλλον και τον πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός του δήμου ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους.

Είναι καλλικρατικός δήμος που προέκυψε από τη συνένωση των πρώην δήμων Πανοράματος, Πυλαίας και Χορτιάτη. Στα όριά του κατοικούν 70.210 κάτοικοι βάσει της τελευταίας απογραφής του 2011. Η συνολική του έκταση είναι περίπου 155.800 στρέμματα, και αντιστοιχεί στο 4,29% της έκτασης του Νομού Θεσσαλονίκης. Την εδαφική του μορφολογία αποτελούν κυρίως ορεινές εκτάσεις με έντονο φυσικό ανάγλυφο με το μεγαλύτερο υψόμετρο να καταγράφεται στο όρος Χορτιάτης (1.201μ.), ενώ έχει  λιγότερες πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.  Στους πρόποδες του Χορτιάτη είναι κτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, που αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου ως δείγμα τιμής στο Ολοκαύτωμα του οικισμού το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του οποίου εκτελέσθηκαν 149 αθώοι πολίτες. Ο Χορτιάτης ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδας.

Ο κύριος παραγωγικός τομέας του Δήμου είναι ο τριτογενής που συγκεντρώνει περισσότερο από το μισό των ενεργά απασχολούμενων κατοίκων του. Εντός των ορίων του Δήμου έχουν την έδρα και τις εμπορικές τους εγκαταστάσεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, δημόσιοι οργανισμοί, μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και ιατρικά κέντρα, τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βορείου Ελλάδας, διεθνή ξενοδοχεία, και πολλές αξιόλογες επιχειρήσεις κάθε εμπορικού αντικειμένου. Αξίζει να αναφερθεί επίσης η σημαντική παρουσία του Τεχνολογικού Πάρκου, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών και πληροφορικής του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με αντικείμενο την τεχνολογική έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων για βιομηχανική οικονομική και κοινωνική αξιοποίηση.