Δήμος Θέρμης
 

Ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης,  απέχει 15 χλμ. από το κέντρο  της πόλης και καλύπτει μια έκταση 381.300τ.μ. Εκτείνεται από τις νοτιοανατολικές ακτές του Θερμαϊκού μέχρι τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη και το Χολομώντα καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης του Ανθεμούντα.

Με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, έχει έδρα τη Θέρμη και περιλαμβάνει 17 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό 36.276 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αξιόλογη ανάπτυξη ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός προς τα μοναστήρια και τους ναούς της περιοχής αλλά και ο αγροτουρισμός .

Πλέον χαρακτηριστική είναι η ενίσχυση του νέου ρόλου του τριτογενή τομέα με νέου τύπου υπηρεσίες με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.

Στην περιοχή βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ-ΚΓΕΜΘ), Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΕΦΑΑ, Σχολή Καλών Τεχνών), το Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο «Μακεδονία»,  καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών σχολείων .

Σημαντική είναι η εγκατάσταση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας αλλά και του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας).

Στόχος του Δήμου είναι να αποτελέσει κέντρο οικιστικής ανάπτυξης και κάλυψης τριτογενών δραστηριοτήτων  υψηλού επιπέδου, με παράλληλη ένταξη και των τριών τομέων παραγωγής.

Ο Δήμος Θέρμης διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από 33 μέλη και το Δήμαρχο.